Brukerveiledning for hvordan man skal bytte en lampe i en projektor

Å bytte en lampe med modul i projektor eller i projeksjonsTV er veldig enkelt. Imidlertid anbefaler vi å følge instruksjonen slik at du ikke glemmer noe. Det å bytte en lyspære uten modul er mer komplisert. Hvor mye mer? Det er avhengig av omstendigheter som du får vite mer om nederst. Instruksjonen for å bytte en original, kompatibel eller en generisk lampe er den samme.

Hvis du bytter en lampe kan du følge denne generelle instruksjonen. Hvis du har bruksanvisning til din projektor tilgjengelig, skal den inneholde en presist instruksjon for din projektor eller TV, og det er bedre å følge den. Noen av de originale lampene med modul selges med bruksanvisningen.

For å inspirere deg hvordan du kan bytte en lampe kan du også se våre videoer om lampebytte i flere utvalgte projektorer. Der kan du også finne ut hvordan du kan bytte en lyspære uten modul.

Hvordan man kan bytte en lampe med modul

 1. Hvis du har akkurat brukt apparatet, la lampen kjøle av. En varm lampe kan føre til brann eller alvorlig brannskade.
 2. Så slå projektor/TV av og koble den fra strøm.
 3. Finn lampedekselet på projektoren, fjern skruene som holder den og fjern dekselet.
 4. Med en tilpasset skruetrekker løsne skruene som holder lampehuset – ikke alltid er det nødvendig å løsne alle skruene, noen ganger er det nok å løsne bare de som holder lampehuset sammen med projektoren.
 5. Løsne håndtaket (vanligvis laget av metall) på lampehuset.
 6. Hold projektoren fast og forsiktig ta ut lampehuset med håndtaket. Hvis lampehuset sitter for fast kan du prøve å bryte opp litt med skruetrekkeren.
 7. Forbered det nye lampehuset. Hvis du har kjøpt en lyspære uten hus er det nødvendig å sette den inn i det opprinnelige lampehuset etter veiledningen nederst. Etterpå kom tilbake til denne veiledningen.
 8. Tørk frontdekselet på lampehuset med en ren klut, eventuelt også den innerst refleksive delen av lampen, hvis den ikke er dekket.
 9. Sett huset inn i projektoren slik den var opprinnelig.
 10. Sett håndtaket tilbake til sin opprinnelige posisjon og sørg for at den holder fast.
 11. Trekk til skruene som holder lampehuset.
 12. Fest dekselet på lampehuset. Ikke prøv å slå projektoren på uten at dekselet er godt festet. De fleste projektorene er ikke mulig å slå på uten det!
 13. Nullstill telleren av brukte timer. Dette er også nødvendig å gjøre. Hvordan dette gjøres på din projektor kan sees i brukerveiledningen til projektoren.
 14. Koble apparatet igjen til strøm. Nå er det klart til bruk.

Hvordan bytte en lyspære i et gammelt hus

Aldri rør en ny lyspære med bare hender. Bruk plasthansker eller en klut. Fett fra hender som blir på lyspæren kan føre til at lyspæren kan under drift eksplodere.

 1. Demonter det opprinnelige lampehuset slik at den originale pæren kan fjernes. Fjern alt støv og smuss.
 2. Se og husk godt hvordan kontaktene er festet til den originale pæren. Vi anbefaler at du tar bilder av det hvordan strømkablene er festet før du skal koble dem ut fra den gamle lampen.
 3. Se på den nye lampen og sammenlign den med den originale.Det kan være forskjellige i måten strømforsyningskablene er festet på.
 4. Koble konektorene på strømkablene ut fra den originale lyspæren. Er noen av strømkablene festet til lyspæren for fast – det kan ikke løsnes med en skru eller tas ut - er det nødvendig å klippe den så nært lyspæren som mulig.
 5. Løsne den originale lyspæren og fest der den nye i stedet.
 6. Koble strømkablene til lyspæren. Hvis du måtte klippe strømkabelen, da fester du den til den nye lyspæren på en av to følgende måter:
  • Hvis den nye pæren har et håndtak for å skru en kabeløye på kabelen, så ta kabeløyet på konektorens ende å skru det på håndtaket med en tilpasset skruetrekker. Se bilder 1-4. Kabeløyet kan vi sende sammen med lampen hvis ønskelig.

  • Hvis den nye lyspæren har allerede strømkablene godt festet, så kobler du resten av den originale kabelen sammen med den nye kabelen med en kabelsylinder.
 7. Monter lampehuset og gå tilbake til den forrige instruksjonen.

Vet du nå alt om lamper så er det bare å velge den rette

Lamper - lynrask veiledning

Finn lampen på 2 klikk

Projektorlamper

Lamper til TV