Brukerveiledning for hvordan man skal bytte en lampe i en projektor

Å bytte en lampe med modul i en projektor eller i projeksjons-TV er veldig enkelt. Vi anbefaler imidlertid å følge instruksjonene, slik at du ikke glemmer noen viktige steg. Det å bytte en lyspære uten modul er mer komplisert. Hvor komplisert det er, avhenger av omstendighetene. Dette kan du lese mer om nedenfor. Instruksjonene for å bytte en original, kompatibel eller en generisk lampe er de samme.

Du kan følge de generelle instruksjonene ved bytte av lampen. Dersom du har en bruksanvisning til din projektor tilgjengelig, er det viktig at den inneholder nøyaktige instruksjoner for din projektor eller TV. Da er det også bedre å følge den. Bruksanvisning er inkludert på noen av de originale lampene med modul.

Du kan få inspirasjon om hvordan man bytter en lampe ved å se våre instruksjonsvideoer om lampebytte i flere utvalgte projektorer. Der kan du også se hvordan du bytter en lyspære uten modul.

Hvordan man kan bytte en lampe med modul

 1. Hvis du nettopp har brukt enheten, bør lampen avkjøles først. En varm lampe kan forårsake brann eller alvorlige brannskader.
 2. Slå deretter av projektoren/TV-en og koble fra strømmen.
 3. Finn lampedekselet på projektoren, fjern skruene og deretter selve dekselet.
 4. Løsne skruene som holder lampemodulen med en tilpasset skrutrekker – det er ikke alltid nødvendig å løsne alle skruene, noen ganger er det nok å kun løsne de som holder lampemodulen sammen med projektoren.
 5. Løsne håndtaket (vanligvis laget av metall) på lampemodulen.
 6. Hold projektoren fast og ta forsiktig ut lampemodulen med håndtaket. Dersom lampemodulen sitter fast, kan du prøve å løsne den forsiktig med skrutrekkeren.
 7. Klargjør den nye lampemodulen. Hvis du har kjøpt en lyspære uten modul, er det nødvendig å sette den inn i den opprinnelige lampemodulen i henhold til bruksanvisningen nederst. Gå deretter tilbake til denne bruksanvisningen.
 8. Tørk frontdekselet på lampemodulen med en ren klut, eventuelt også lampens innerste refleksive del, hvis den ikke er beskyttet.
 9. Plasser modulen inn i projektoren slik den var plassert i utgangspunktet.
 10. Sett håndtaket tilbake til sin opprinnelige posisjon og sørg for at den er låst.
 11. Stram skruene som holder lampemodulen.
 12. Fest dekselet på lampemodulen. Ikke prøv å slå på projektoren uten at dekselet er godt festet. De fleste projektorene er ikke mulig å slå på uten det!
 13. Det er også nødvendig å nullstille timeren til lampens brukstid. Hvordan dette gjøres på din projektor kan du se i bruksanvisningen til projektoren.
 14. Koble enheten til strøm igjen. Nå er den klar til bruk.

Slik bytter du en lyspære i en gammel modul

Aldri rør en ny lyspære med bare hender. Bruk alltid plasthansker eller en klut. Fett fra hender på lyspæren kan forårsake eksplosjon når projektoren brukes.

 1. Demonter den opprinnelige lampemodulen slik at den originale pæren kan fjernes. Fjern deretter alt støv og smuss.
 2. Se nøye, og husk hvordan kontaktene er festet til den originale lyspæren. Vi anbefaler at du tar bilder av hvordan strømkablene er festet før du kobler dem fra den gamle lampen.
 3. Ta en titt på den nye lampen og sammenlign den med den originale. De kan være forskjellige i måten strømforsyningskablene er festet på.
 4. Koble kontaktene på strømkablene fra den originale lyspæren. Hvis noen av strømkablene er festet for hardt til lyspæren, og det ikke er mulig å løsne dem ved å skru eller trekke dem ut, kan det være nødvendig å kutte den. Kutt dem da så nære lyspæren som mulig.
 5. Løsne den originale lyspæren og fest deretter den nye.
 6. Koble strømkablene til lyspæren. Hvis du var nødt til å kutte strømkablene, kan du koble dem til den nye lyspæren på en av to følgende måter:
  • Hvis den nye lyspæren har et feste for å skru fast kabeløyet, kan du skru kabeløyet på enden av kabelen til festet med en tilpasset skrutrekker. Se bilder 1-4. Vi kan sende kabeløyet sammen med lampen på forespørsel.

  • Hvis strømkablene på den nye lyspæren allerede er godt festet, kan du koble resten av den originale kabelen sammen med den nye kabelen med en kabelsylinder.
 7. Monter lampemodulen og gå tilbake til bruksanvisningen ovenfor.

Vet du nå alt om lamper så er det bare å velge den rette

Lamper – lynrask veiledning

Finn riktig lampe på kun to tastetrykk

Projektorlamper

Lamper til TV