Hvordan kan jeg forlenge levetiden til projektorlampen?

Projektorlamper er ikke billige ting å kjøpe. Hvert tips som kan forlenge levetiden er derfor til nytte. 10 tips på hvordan levetiden kan forlenges finner du i denne oversiktlige infografikken nederst. Ved å følge disse enkle reglene sparer du tid og penger som trengs hver gang du er nødt til å bytte lampen.

10 tips for å øke projektor-lampen FORVENTEDE LEVETID

 1. Rengjør og bytt støvfilter regelmessig

  Rengjøring av støvfilteret på suge gitteret en gang i hver 3-6 måned bidrar til å sikre effektiv kjøling av lampen og øker dermed levetiden. Når du bytter lampen med en ny, anbefales det også å bytte ut filteret. I noen modeller er det en del av lampemodulen.

 2. Etter at screeningen er ferdig, la projektoren være tilkoblet

  tter at du har slått av enheten, må du gi tilstrekkelig tid til at lampen kan kjøle seg ned. Trekk deretter ut støpselet fra stikkontakten. For å unngå å slå av projektoren umiddelbart etter at den er slått på, må enheten alltid kjøre i minst 1 minutt.

 3. Bruk Eco-modus

  De fleste moderne projektorer har Eco Mode-funksjonen, som på bekostning av redusert lysstyrke (vanligvis med 10-30%), vil øke lampens levetid med opptil 1000 timer. Screening om natten eller med effektive blackout gardiner ville være ideelt.

 4. Tillat at projektoren puster

  Når du bruker projektoren, må du sørge for at det er minst 50 cm avstand mellom ventilasjons ristene på projektoren og veggen eller andre gjenstander. Ikke plasser papir etc. på projektoren da begrenset luftsirkulasjon reduserer lampens levetid.

 5. Ikke flytt projektorene når lampen er varm

  Når den er varm, er lampen svært skjør og utsatt for skader, så aldri flytte projektoren når den er i bruk, eller umiddelbart etter at du har slått den av, uten at det er tilstrekkelig tid til å kjøle seg ned.

 6. Bruk hansker når du bytter ut lampen

  Ikke rør rørlampene i lampemodulen med dine bare hender. Bruk plasthansker, ellers vil fett og smuss fra hendene sette seg til lampen, noe som resulterer i varierende overflatetemperaturer ved bruk, og dette kan føre til feil i lampen, eller til og med sprekker. Pass også på at lampemodulen er ordentlig på plass etter installasjonen, og hvis ikke, fest den sikkert.

 7. Test lampen umiddelbart etter kjøpet

  Bruk en ny lampe mer intensivt enn vanlig, noe som ofte oppstår i løpet av de første 10 timene. Vi anbefaler at skoler og bedrifter som lager utskiftningslamper, tester hver lampe ved å bruke den i minst 20 timer.

 8. Bestil en ny lampe i tide og ikke kast den gamle

  Ikke vent på at projektoren slutter å jobbe helt og bestiller en ny lampe så snart indikatoren varsler deg om at forventet levetid kommer til en slutt. Følgelig vil den opprinnelige lampen ikke bli brukt helt opp, og du kan beholde den som en reservedel eller en diagnostisk lampe. Det vil komme til nytte ved uventet feil.

 9. Kontroller at projektoren er riktig installert

  Hvis projektoren din er installert permanent, sørg for at det ikke er noen hindringer i nærheten av ventilasjons glassene på projektorens kropp, som brukes som et luft uttak. Husk også at forventet levetid for lamper i projektorer som er installert opp ned, har en tendens til å være lavere.

 10. Sørg for optimale drifts forhold

  Sigarettrøyk, støv og annet rusk, tette filtrene og lampekamrene, noe som reduserer lampens kjøleeffektivitet. Unngå vibrasjoner både når de er i bruk og når de er slått av. Bruk bare projektoren ved temperaturer som anbefales av produsenten. Unngå for høy luftfuktighet. Etter at prosjektøren er kommet inn fra et utemiljø, la det komme til romtemperatur.

Infografikken i høy oppløsning kan du laste ned i .png eller .pdf.

Vet du nå alt om lamper så er det bare å velge den rette

Lamper – lynrask veiledning

Finn riktig lampe på kun to tastetrykk

Projektorlamper

Lamper til TV